3 tips innan semestern

Är du redo att gå på semester? Inte? Här kommer 3 tips på hur du varvar ner och slipper göra ALLT sista dagen på jobbet. De flesta vill ha rent skrivbord när de går på semester, men de är få som har det när de kommer tillbaka. Därför behöver man acceptera att vissa saker inte måste göras nu och att det är du som bestämmer hur mycket jobb som faktiskt hinns med. De allra flesta förstår det, bara de får information, och att kommunicera det till dina kontakter och inte minst till dig själv kommer att ge dig arbetsro.

  • Starta ditt autosvar på mailen en vecka innan du går på semester, då släpper de som vill komma i kontakt med dig sina förväntningar på snabbt svar och du får lite arbetsro sista veckan innan semester. Lägg gärna till att du kommer att svara under vecka (X), så att du slipper svara på alla mail första dagen på jobbet.
  • Meddela dina kollegor som du vet brukar komma springande i sista sekund att du förväntar dig att få deras underlag eller redovisningar till ett datum 3-5 dagar tidigare än sista arbetsdagen.
  • Ha en avsedd plats, eller arkivsamlare på ditt skrivbord där du lägger allt som kommer in senare än avtalad tid. Och ta hand om det om det blir tid över innan semestern. I annat fall tar du det efter semestern, och meddela ev. mottagare att du kommer att ta det då. Lägg också allt där som inte måste göras nu utan efter semestern, jorden går inte under bara för du är på semester.